Filmjölksbröd
Här kommer receptet på filmjölksbrödet..
Jag har uteslutit aprikoser och russin eftersom jag inte är så jätte förtjust i att ha det i bröd.
Du behöver:
- 7 dl vetemjöl
- 4 dl grahamsmjöl
- 2 dl grovt rågmjöl
- 1 tsk salt
- 1 dl solrosfrön
- 1 dl linfrön
- 1 dl hela, torkade aprikoser (1 dl motsvarar ca 100 g)
- 1 dl russin
- 1 dl hasselnötter
- 1 l filmjölk
- 1 1/2 tsk bikarbonat
- 2 dl mörk sirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
- Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
- Smörj två 1,5-liters brödformar (för 2 bröd) väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.
- Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1,5 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

Kommentarer
Trackback